w e e k e n d

 
 
Fredag. Riktigt efterlängtad fredag. Den här veckan har varit intensiv, både fysiskt och psykiskt. Ett himla flängande fram och tillbaka på cykeln till olika skolor, plugg, träning, hemlängtan, insomnia... you name it! Har känt mig något utmattad av alla känslor. Så det ska bli skönt med helg, även om den kommer att bestå av en del plugg tillsammans med Malin. Ekonomi. Fast jag har ju både el clasico och utgång att se framemot, det är inte så illa det! Har faktiskt bara festat en gång sedan jag kom hit. Min roommate kallar mig för världens sämsta Erasmus-student, som bara relaxar under helgerna. HAHA! :)
No worries peeps, still going strong...


Jag vs. Spanjoren

En annan anledning till att jag ibland känner mig främmande bland spanjorer är att jag stundvis har svårt att förstå logiken i det de säger och gör.
Exempel 1.
Jag:
"Men då ses vi om 10 min då?
Spanjoren: "Absolut! 10 spanska minuter!"
- För det först... VAD FAN ÄR SPANSKA MINUTER?? Är det så att Spanien utgår från en egen tidszon som innebär att man lägger till dubbelt så många minuter på den utsatta tiden? Jag förstår inte. Och för det andra... varför kan man inte bara säga "Vi ses om 20 min, om det nu är det man menar?"
Exempel 2.
Jag: "Okey! Så du menar att det är omöjligt att göra det?"
Spanjoren: "Más o menos!" (mer eller mindre).
Jag: "Vadå? Är det omöjligt eller inte?"
Spanjoren: "Inte omöjligt men svårt..."
- ÖH WHAT?!
Exempel 3.
Jag: "Är du upptagen?"
Spanjoren: "Nej! Men jag spelar tennis." eller "Nej. Men jag kollar på en film!"
- Okey. Men vi gör såhär... Hör av dig när du INTE är upptagen!

Ibland blir jag fullkomligt galen på spanjorerna när jag cyklar till skolan. Om ni bara visste hur många svordomar jag håller inne på vissa morgonar. Okey. Vi ska alltså dela på en 5 meter bred cykel-och-gångbana. Människan framför mig är är ca. 50 cm bred och lyckas ändå uppta hela vägen för sig själv. Det är ju egentligen fysiskt omöjligt. Men som jag tidigare nämnde, finner jag ibland ingen logik i deras beteenden. För mitt i allt får de för sig att köra zick-zack-gång, vilket gör det helt omöjligt för mig som cyklist att komma fram. Jag menar man vill ju inte bli stämd för att man kört över någon med cykeln (även om det är den enda jag velat göra vissa gånger.)
Och så har vi det här med att tro att man är nyttig för att man beställer in en "Coca-cola Zero". Give me a break! Det där är ett amerikanskt beteende, inte spanskt. Så det blir ett stort NEJ på den!!
Det enda som jag kunnat karakterisera mig med är att jag både tycker om att laga och äta mat. Och jag fattar inte varför jag fått för mig att det är typiskt spanskt, för det är det inte. Brudarna här är pinnsmala!! Inte särskilt fit, men smala. Så jag antar att jag får stryka även det från listan... typiskt!
Men nu kom jag på en sak som gör att jag möjligen tillhör flocken.
Spanjorer är nattmänniskor... och jag likaså. ARRIBA!! ;)

it starts today

Jag har fått med mina vänner på en ny challenge!! Eller ja, egentligen är det tre stycken... Vi ska köra squats, plankan samt 5 km-PW-5 gånger/veckan fram till jul. Det är så himla kul när man är flera som utför samma övningar, så kan man tagga och inspirera varandra. NU KÖR VI! :)
 

Hemlängtan

Idag är den extrem. Min hemlängtan. Mathilda tröstade dock med att man måste tillåta sig att även ha dagar då man erkänner sin saknad till "sitt hem", med allt vad det innebär. Missförstå mig rätt, jag trivs bra i Zaragoza men vissa dagar känns min vardag här bara främmande och jag vill inget hellre än att krypa ner i min trygga säng, i min trygga lägenhet, i min trygga stad, hos mina nära och kära i trygga Sverige. 

Det är rätt lustigt ändå. Ett av mina mest märkbara personlighetsdrag är att jag är väldigt familjekär, ändå har jag hittills vid två tillfällen flyttat ganska långt ifrån familj och vänner för en period. Jag antar att det grundar sig i att jag dessutom besitter egenskaper som nyfikenhet och överlag brukar beskrivas som något dynamisk. Men idag saknar jag mitt hem. 

Jag saknar naturen. Att kunna gå en PW runt Nissan och inte bland massa trafik och byggnader.
Jag saknar min familj. Att fåna mig och vara tokiga den där mostern/lillasystern/dottern som jag är. 
Jag saknar min cykel. Den jag har här i Zaragoza är för liten för mig (även om jag är tacksam över att jag åtminstone har en). Jag känner mig  gigantisk när jag cyklar på den. Det måste se jätteroligt (i dubbel bemärkelse) ut!!
Jag saknar min pojkvän. Att kunna ha en normal konversation med honom... och då menar jag inte över Skype (även om det är Guds gåva till lång-distans-förhållanden.)
Jag saknar mina vänner. Spontan middagar, slå klackarna i taket, skratta tillsammans, gråta tillsammans... Åter igen...inte över skype! 
Jag saknar mitt träningscenter. Hade varit skönt att inte behöva vara den enda tjejen på gymmet som lyfter lite tyngre lösa vikter.
Jag saknar smaksatt creme fraiche. Punkt.

...och detta saknar jag inte med Sverige.
Kylan. Det är rätt gott att fortfarande kunna njuta på balkongen i bikini.
Priserna. Perfekt att kontot inte är tomt i slutet på månaden trots att man är student (och ändå unnat sig mängder!).
Kulturen. Jag gillar Spanien och kommer nog alltid att göra det! Öppenheten, människorna, de sena kvällarna, den goda maten och drickerna, språket... 
Halmstad. Kanske inte så konstigt. Man tröttnar efter 15 år...

som bas gillar hörn

Vi är så duktiga på att "blicka framåt", men hur ofta tar vi oss egentligen tiden att backa tillbaka bandet och reflektera över det förflutna?! Av egen erfarenhet kan jag berätta att det inte är alltför ofta som jag begrundar det passerade noggrannt, för så fort det blir för komplicerat väljer jag att stänga ner mappen. Den senaste tiden har jag tagit mitt förnuft till fånga och faktiskt ägnat mig åt reflektion. Mitt huvudsakliga mål med att flytta till Spanien är att komma bort från "vardagen" och växa som person. Att jag dessutom kan studera och (förhoppningsvis) lära mig ett nytt språk är ett plus i kanten. Mitt liv är definitivt inte detsamma som för ett år sedan.

Så vi backar tillbaka. Oktober. 2012. Mitt liv stod återigen inför en stor förändring. Inget hade blivit som jag hade tänk mig. Hjärtekrossad och likgiltig sökte jag efter mod att försöka vänja mig vid min nya vardag. Värst av allt var nog min rädsla för ensamheten. För första gången skulle jag bo ensam och inte ha någon att komma hem till. Jag bad familj och vänner att finnas tillgängliga, i synnerhet då mörkret påminde om att det skulle bli en lång höst. Men så hände något som jag inte hade kunnat tänka mig. Sakteligen började jag trivas med ensamheten, då det visade sig att den inte var så ohygglig som jag först hade anat. Den hade bara varit främmande. Givetvis uppkom tillfällen då mina närmaste fick ett samtal och de 10 minuter senare knackade de på dörren med en Ben&Jerry i handen. Men under den här tiden lärde jag mig att jag inte är så sällskapssjuk som jag alltid trott och så småningom började jag uppskatta ensamheten. Jag kallade den till och med för "kvalitetstid". 
 
Och så kom ljuset. Kanske inte som lägligast, men det kom. Utanför fönstret var det som mörkast men det kompenserades med tända ljus och filmkvällar. Jag sov möjligen för lite. Men det gjorde mig inget att nätterna gick åt långa samtal om allt från himmel till jord. Ännu en gång. Det var kanske inte så lägligt. Jag ville egentligen inte släppa in någon, men kunde ändå inte hålla mig. Jag ville ju lära känna honom. Han som idag fått utså (kanske för) mycket men ändå är kvar. 
 
Försöker vara hård men alla förstår.
Jag knyter min hand i fickan och går.
Jag står där i kön och bråkar och stör.
Men jag gillar dig, som bas gillar hörn.
yesterdays look

 

min ögonsten

 
 
Malin. Underbara Malin, som jag lärde känna då vi hamnade i samma klass när vi började läsa arbetsvetenskap på Högskolan. Då var vi inte alls vetande om att vi så här två senare skulle befinna oss i Spanien tillsammans för utlandsstudier. Nyintroducerade satt vi och diskuterade om sådant som intresserade. Löste världsproblem och tömde en flaska rött. Så lika men ändå så olika. Skrattar mig glad var gång jag tänker på att jag får uppleva detta äventyr med dig. Kan faktiskt inte tänka mig någon bättre...
 

bilder från bergen


Efter att ha åkt bil i 2,5 timma kom vi äntligen fram till vår lilla stuga. Vi korkade upp vinet och njöd av den vackra utsikten (och tystnaden) från balkongen. 

Sedan var det dags att utforska den lilla mysiga staden. Som för övrigt påminde om en spökstad. Humöret var på topp coh jag bjöd på ett hopp!

Vi vandrade runt och hittade sedan ett ställe att käka på. Vi drack ett glas rött och njöt av smarrig tapas. SUPERGOTT!

På gården där vi hyrde stugan gick hundarna lösa. Låt mig presentera er för världens kanske fulaste (och kaxigaste) hundar. De var så fula att de blev söta! Hur är det ens möjligt att se ut sådär?! HAHA!

Efter en stadig frukost på lördagsmorgonen var vi redo för vårt lilla äventyr. Dags att börja vandra tillsammans med ett gäng glada människor...

Jag/Vi var helt fascinerade av den fantastiska naturen. Men inget var så vackert som vattenfallen! Detta var höjdpunkten för min del.

Och så vandrade vi vidare... 
...Och kom vi fram till ett område som såg ut att vara taget direkt från "sagan om ringen". Malin började leka Gollum och kände sig verkligen hemma. Önskar så att jag hade en bild på det... Haha!

Jag och Caroline dressade-up oss för catwalk. 
Efter 6 timmar vandring var det dags att bege sig hemåt. Något trötta i benen men med en fantatsik upplevelse rikare...
LIFE IS GOOD!